Aktuality 



SKD Martin uvedie druhý titul sezóny

Slovenské komorné divadlo Martin uvedie v piatok (26. 1.) a v sobotu (27. 1.) premiéru inscenácie Doma – všade – dobre – najlepšie autora a zároveň režiséra Mariána Amslera.

Sezóna 23/24 je v Slovenskom komornom divadle Martin jubilejná (80. výročie vzniku divadla). Každý z troch projektov, ktoré v nej realizujeme, je formálne a dramaturgicky špecifický. Každá zo spoluprác je pre nás v čomsi nová. V dvoch prípadoch je to prítomnosť inscenačných tímov, ktoré v SKD Martin ešte nikdy v takomto zložení nepracovali a v jednom prípade ide o martinský autorský debut režiséra Mariána Amslera, ktorý sa u nás prvý raz predstaví aj ako autor libreta/textu inscenácie. Každá z pripravovaných inscenácií zastupuje iný divadelný žáner/typ divadla. Inscenácia pevného textu v réžii českého režiséra Michala Hábu sa stretáva s autorským projektom Mariána Amslera a s pohybovo-výtvarným dielom Jozefa Vlka a Stanislavy Vlčekovej. Veríme, že sa nám pri príležitosti výročia Slovenského komorného divadla Martin podarí ukázať našu tvárnosť.

Druhý titul sezóny Doma - všade - dobre - najlepšie je autorský projekt Mariána Amslera, ktorý ako režisér so SKD Martin spolupracoval opakovane (Talentovaný pán Ripley, Portrét Doriana G., Tri sestry) a vždy s kladnou odozvou v hereckom súbore, u odbornej divadelnej kritiky i u publika, zvlášť medzi mladými divákmi. Najmä Amslerove inscenácie Portrétu Doriana G. a Troch sestier prispeli k popularizácii martinského divadla medzi najmladšou generáciou divákov.

Vzhľadom na povahu Amslerovej režijnej práce a dobré ľudské väzby na herecký kolektív sme sa rozhodli vyskúšať novú polohu spolupráce a požiadali sme režiséra, aby vytvoril text „na mieru" súboru. Režisér prináša tému nomádstva, priestorovej (a inej) nestálosti, života v neustálom pohybe. Zdá sa nám, že sa v mnohom dotýka práve životov najmladšej generácie nášho súboru. V ostatnom čase sme svedkami toho, ako sa mladí ľudia (hercov a herečky nevynímajúc) bránia - z rozličných dôvodov - tomu, aby sa niekde usadili, zakorenili - a vzniká tak akési spoločenstvo „neviazaných" ľudí, čo so sebou na jednej strane prináša momenty väčšej slobody, na druhej strane trochu ovplyvňuje vytváranie lokálnych spoločenstiev, viazaných napríklad na miesto, mesto, divadlo ako priestor...

Kedysi sa hovorilo, všade dobre, doma najlepšie. Alebo aj domov je tam, kde je tvoje srdce. Čo keď ale doma nie je dobre? Čo keď moje srdce volá po slobode? Čo keď mám chuť každé ráno bežať a bežať, ďaleko, preč odtiaľto? Digitálny nomád existuje všade tam, kde môže byť online. Pútnička sa vydáva na púť do Santiaga, aby na konci cesty našla nový začiatok. Dovolenkári žijú svoj sen o cestovaní uväznení v dovolenkovom rezorte. Dvaja hudobníci sa plavia na lodi do neznáma, kapela hrá a rodičia čakajú doma na svoje deti.

V autorskej inscenácii, ktorá sa zaoberá fenoménom nomádstva a tým, čo znamená domov v dnešnom globalizovanom svete, sa predstavia: Matej Babej, Ján Dobrík, Eva Gašparová, Tomáš Grega, Lucia Jašková, Barbora Palčíková, Nadežda Vladařová a František Výrostko.

2566-plagat-doma-vsade-dobre-najlepsie.jpg


24.04.2024 – 15:04

FESTIVAL DOTYKY A SPOJENIA PREDSTAVUJE SVOJICH PATRÓNOV A VÝBEROVÝ PROGRAM

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré pôsobia na Slovensku.

Viac o aktualite FESTIVAL DOTYKY A SPOJENIA PREDSTAVUJE SVOJICH PATRÓNOV A VÝBEROVÝ PROGRAM
18.04.2024 – 09:04

Doskami ocenená HEKUBA prichádza do Divadla Nová scéna!

Inscenácia HEKUBA otvára festival Nová dráma.

Viac o aktualite Doskami ocenená HEKUBA prichádza do Divadla Nová scéna!
10.04.2024 – 08:04

ZRUŠENÉ PREDSTAVENIE – 17.4.2024

Milí diváci, ospravedlňujeme sa, ale boli sme nútení pristúpiť k nevyhnutným zmenám v najbližšom programe.

Viac o aktualite ZRUŠENÉ PREDSTAVENIE – 17.4.2024
27.03.2024 – 08:03

Posolstvo k Svetovému dňu divadla - 27. marec 2024

Prinášame vám posolstvo k tohtoročnému Svetovému dňu divadla, ktoré šíri Medzinárodný divadelný inštitút (ITI).

Viac o aktualite Posolstvo k Svetovému dňu divadla - 27. marec 2024
18.03.2024 – 07:03

GRATULUJEME!

Jana Oľhová získala Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie.

Viac o aktualite GRATULUJEME!
20.02.2024 – 13:02

ZRUŠENÉ PREDSTAVENIA – 21.2. a 22.2.2024

Milí diváci, ospravedlňujeme sa, ale boli sme nútení pristúpiť k nevyhnutným zmenám v najbližšom programe.

Viac o aktualite ZRUŠENÉ PREDSTAVENIA – 21.2. a 22.2.2024
19.02.2024 – 13:02

Hekuba na Novej dráme!

Inscenácia Hekuba je nominovaná do hlavného programu festivalu Nová dráma/New Drama 2024.

Viac o aktualite Hekuba na Novej dráme!
06.02.2024 – 15:02

Martinské divadlo má 80 rokov!

Výročie oslávilo programom Cirkus SKD.

Viac o aktualite Martinské divadlo má 80 rokov!
22.01.2024 – 13:01

PRISPEJTE 2 %

z podielu zaplatenej dane z príjmu za zdaňovacie obdobie roku 2023

Viac o aktualite PRISPEJTE 2 %