Repertoár

picture Anjeli všedného dňa

Anjeli všedného dňa

„Je to příběh nás všech, jejichž čas je dávno vyměřen (a v tomto smyslu je úplně jedno, zda nám do konce života zbývá jediný den, jako protagonistům novely, nebo třeba dvacet let), a kteří se přesto stále chováme, jako bychom tu měli být věčně. Máme všeho všudy pár roků, měsíců, či dokonce jen hodin, a přesto je s našimi bližními marníme v hádkách nad nespárovanými ponožkami... Andělé všedního dne jsou knížkou smutnou, ale ne beznadějnou; naše naděje spočívá v tom, že si spolu s andělem Jofanielem konečně doopravdy uvědomíme, že "štěstí je čas". Možná žádní andělé nejsou - ale co prokazatelně existuje, je pozitivní energie a laskavost. Láska každého nepotká, ale obyčejné laskavosti, která činí pobyt na této planetě o hodně snesitelnějším, je schopen každý." Michal Viewegh

▄ Michal Viewegh (1962) patrí medzi najčítanejších a najproduktívnejších súčasných českých spisovateľov. Od roku 1990 publikoval 18 kníh a 1 divadelnú hru, 4 jeho romány boli sfilmované (Báječná léta pod psa (1998), Výchova dívek v Čechách (1998), Román pro ženy (2005) a Účastníci zájezdu (2006). Viewegh dráždi kritikov a publicistov svojou neúnavnou húževnatosťou písať. S každou knihou mení témy a formu rozprávania, píše nielen romány, ale aj poviedky, novely, paródie, novinové fejtóny a rozprávky. Ako spisovateľ na voľnej nohe má dostatok času na premýšľanie, a preto označenia novinárov, že je fabrikou na literatúru, berie s nadhľadom. Nijaká recenzia totiž spôsob jeho písania nezmení. Posledné udalosti v jeho živote výrazne ovplyvnila smrť jeho otca, a aj preto je jeho novela Anjeli všedného dňa oveľa vážnejšia, smutnejšia a melancholickejšia ako jeho predchádzajúce knihy. Pokúša sa v nej nájsť spôsob, ako sa vyrovnať so smrťou najbližšieho človeka, ako sa nenechať prevalcovať každodennosťou a naučiť sa naozajstne žiť. Pretože ako uviedol v jednom rozhovore, nakoniec vždy príde hodina, keď život prepukne naplno a pocítime naozajstné šťastie. Možno sú to práve minúty, keď hojdáme dcérku na záhradnej hojdačke. Šťastie je čas.

▄ Novela Anjeli všedného dňa zaujme svojou kompozíciou a prekvapí svojimi protagonistami - osudy učiteľa autoškoly, mladej vdovy a samovraha sa stretnú v jednom nezvratnom bode. Ich životy sleduje kvarteto anjelov. Nie sú to však strážni anjeli, ale akýsi anjeli poslednej pomoci, ktorých schopnosti - sily dobra sú obmedzené. Vieweghovskí anjeli filozofujú, pochybujú, flirtujú, čítajú poéziu, ale napriek všetkých svojim pochybnostiam s ľuďmi súcitia a majú ich radi. Nemajú krídla a vyzerajú úplne jednoducho - ako dobrí ľudia. Snažia sa pre ľudí urobiť aspoň drobné láskavosti. Viewegh napísal vážny príbeh, ale neodpustil si svoje typické ironické vtipkovanie a čierny humor. Aj v tejto novele hrá nezanedbateľnú - v spojení s anjelmi možno až kontroverznú úlohu mužské erotické fantazírovanie. Ďaleko viac ako o smrti je táto novela emotívnou oslavou času žitia každého všedného dňa. Sám autor ju označil ako knihu o nás všetkých, ktorých čas je vymedzený, ale aj napriek tomu sa správame tak, akoby sme tu mali byť večne.

372-st_znak_s_logom_a_podporou_1


Realizačný tím:

Autor: Michal Viewegh
Preklad a dramatizácia: Dodo Gombár
Dramaturgia: Zuzana Pálenčíková
Scéna: Hana Knotková
Kostýmy: Hana Knotková
Fotograf: Braňo Konečný
Réžia: Dodo Gombár

Osoby a obsadenie:

Jofaniel: Marek Geišberg
Hachamel: Ján Kožuch
Nith-Haiah: Viliam Hriadel
Ilmuth: Lucia Jašková
Ester:
Tomáš:
Mária:
Karol: Michal Gazdík
Jarmila: Jana Oľhová
Zdeno: Dano Heriban
Ľudmila: Eva Gašparová
Filip:
Johana:
Richard: Dominik Zaprihač
Novicka 1:
Novicka 2:
Mníška: Ľubomíra Krkošková
WC pani:

Partneri inscenácie

Nadácia Slovenskej sporiteľne - partner inscenácie
Viena International s.r.o. - partner inscenácie
Mercedes-Benz - partner inscenácie
-com - partner inscenácie
MTM Partners - partner inscenácie
Pizza Korzo - partner inscenácie
len - partner inscenácie
Rádio Expres - partner inscenácie