Repertoár

picture Dog´s Heart (divadelná pitva)

Dog´s Heart (divadelná pitva)

Poviedka Psie srdce ruského spisovateľa a dramatika Michaila Afanasieviča Bulgakova ponúka fascinujúcu frankensteinovskú tému o schopnosti človeka poraziť prírodu či boha a stvoriť mysliacu bytosť. Slávny moskovský lekár privedie do svojej ordinácie túlavého psa, ktorému voperuje ľudský mozog. Pes sa po čase premení na človeka. Po počiatočnom nadšení však profesor zistí, že nestvoril ľudskú bytosť, ale monštrum...
Gombárova dramatizácia Bulgakovovej novely ponúka dva motívy. Bulgakovov komediálno-magický príbeh profesora Preobraženského a jeho pso-človeka Broka sa prelína s Gombárovym príbehom skupiny divadelníkov. Tieto paralelné príbehy spája otázka: „Má človek právo zastupovať stvoriteľa?"

Jedna otázka pre Doda Gombára, režiséra inscenácie: V desiatej jubilejnej inscenácii v SKD Martin si sa rozhodol pre autorskú dramatizáciu Bulgakovovej novely Psie srdce. Viem, že o pár mesiacov budeš v Zlíne režírovať vlastnú adaptáciu Bulgakovho románu Majster a Margaréta. Táto tematická a autorská seriálnosť je náhodou alebo zámerom?
Dodo Gombár: Zvykol som si na to, že veci, na ktorých pracujem majú vlastnú kontinuitu. Čiže premiérou končí nejaké študijné obdobie, ale myšlienka nezaniká. Rozvíja sa a dopĺňa v novom prostredí, v novom časopriestore. Čiže celý môj profesionálny „príbeh" sa od určitého momentu odvíja v akýchsi vlnách, periódach. Takéto myslenie v širších súvislostiach je vzrušujúce a inšpirujúce.


Realizačný tím:

Autor: Michail Bulgakov
Preklad: Dušan Slobodník
Dramatizácia: Dodo Gombár
Dramaturgia: Róbert Mankovecký
Scéna: Jozef Ciller
Kostýmy: Michaela Hořejší
Hudba: Róbert Mankovecký
Réžia: Dodo Gombár

Osoby a obsadenie:

Preobraženskij: Martin Horňák
Pes: Marek Geišberg
Bromentaľ:
Zina:
Švonder: Jana Oľhová
Pestruchin: Lucia Jašková
Viazemskaja: Ján Barto
Kubrik: František Výrostko
Devil: Viliam Hriadel
Riaditeľ: Ján Kožuch
Inšpicientka:
Dramaturg I.: Róbert Mankovecký
Dramaturg II.: Radovan Kráľ